Mor vil pludselig have bopælspligten

Mor vil pludselig have bopælspligten

Hej Ragnhild

Vi blev skilt for to år siden. Vi har to børn på 6 og 11 år. Vi bor tæt på hinanden og praktiserer en 7/7 ordning. Jeg har bopælsretten over begge børnene. Nu vil børnenes mor gerne have bopælsretten. Jeg ønsker ikke konflikt, men hvad kan jeg gøre, og betyder det så meget i det store billede?

Hilsen fra en far

 

Kære far

Tak for din henvendelse.

Det bedste er altid, hvis I som forældre selv kan nå til enighed i forhold til jeres børns bopæl. Jeg læser, at I nu har praktiseret samværsordningen, og hvor børnene har haft deres bopæl, i nu to år. Da I har fordelt samværet ligeligt, og hvis jeg skal antage, at det fungerer godt for børnene, vil jeg opfordre dig til, at finde ud af, hvad bevæggrundene er for, at mor pludseligt vil ændre børnenes bopæl.

Et barns bopæl betyder jo det sted, hvor barnet/børnene bor og har deres folkeregisteradresse. Selv om jeres børn jo bor lige meget hos jer hver især, kan de kun have folkeregisteradresse et sted. I kan godt forvalte det således, at de har hver deres bopælsadresse, således at I har bopælsretten over hvert af jeres to børn.

Et andet alternativ kan også være, at I vælger ”delt bopæl”, som betyder, at begge forældre er bopælsforældre. Der vil dog fortsat kun være én folkeregisteradresse pr barn, og det er en aftale, I selv laver. Det kan give en tryghed for begge parter, da det betyder, at man ikke på egen hånd kan beslutte, hvor børnene skal bo, hvilken daginstitution mm. En sådan aftale har dog ingen betydning for anden lovgivning eller de offentlige ydelser.

Barnets bopæl har en stor betydning for forældres rettigheder, og det er derfor, jeg opfordrer dig til, at finde ud af hvorfor mor ønsker den ændret. Lige nu er det dig, der har bopælsretten, som jo indebærer retten til at bestemme, hvor børnene skal bo og andre valg i form af daginstitutioner, skoler, fritidsaktiviter osv.

Det er den juridiske del af det.

Når I som forældre praktiserer en 7/7 ordning, forudsætter det et godt og tillidsfuldt samarbejde og en konstruktiv kommunikation. Derfor håber jeg, at der er et fundament for, at du kan gå i dialog med børnenes mor om situationen. Der kan nogle gange være flere ting på spil, så som kontroltab, mistillid, økonomi, nye partnere mm. Forsøg at bevare roen og det gode samarbejde og find de løsninger, der er bedst for børnene. I skal samarbejde mange år endnu til gavn for børnene.

Jeg vil rose dig for, at du frem for alt vil undgå at optrappe en konflikt, da børnene meget let vil fornemme dette i jeres sagte, som usagte samspil og risikere at havne i en loyalitetskonflikt, hvis sagen ender som en decideret bopælssag.

Ved uenighed mellem forældre i en bopælssag, vil børnene nemlig, som udgangspunkt, blive inddraget i form af børnesamtaler osv. En involvering af børnene ved uenighed, kan godt være ganske indgribende.

Samtidig vil jeg også svare ja til dit spørgsmål om, at det kan have en ret stor betydning for dine rettigheder at give afkald på din bopælsret.

Håber du kunne bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Ragnhild Andersen

Samvej.dk